top of page

Theorie

Theorie-examen bij Autorijschool Willem

Voordat je kunt deelnemen aan een tussentijdse toets of praktijkexamen, dien je eerst het theorie-examen succesvol af te leggen. Het is verstandig om direct te beginnen met het leren van de theorie wanneer je aan je rijlessen begint. Het theorie-examen is toegankelijk vanaf zestien jaar, en het behaalde theoriecertificaat blijft anderhalf jaar geldig.
 

Bij Autorijschool Willem bieden we de mogelijkheid om de theorie te leren met behulp van I-theorie. Deze leermethode is beschikbaar voor aankoop, maar je mag natuurlijk ook je eigen studiemateriaal gebruiken. Bij afname van een lespakket ontvang je I-Theorie gratis.


Om je theorie-examen aan te vragen, kun je zelf een afspraak maken op Mijn CBR. Sinds januari 2013 heb je hiervoor een DigiD nodig, wat je gratis kunt aanvragen. Houd er rekening mee dat het verkrijgen van een DigiD tot vijf werkdagen kan duren. Plan je examen niet te lang voor je tussentijdse toets of praktijkexamen, en onthoud dat je het examen kunt afleggen vanaf 16 jaar.
 

Het theorie-examen omvat toetsing van gevarenherkenning, kennisvragen en verkeersinzicht. Het gedeelte gevarenherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er 13 correct moet beantwoorden. Voor het onderdeel kennisvragen krijg je 12 vragen, waarvan je er 10 goed moet hebben. Verkeersinzicht omvat 28 vragen, waarvan er 25 juist moeten zijn. De totale duur van het examen is ongeveer 45 minuten.
 

Voor leerlingen die moeite hebben met leren, bieden we de optie van turbotheorie, waarbij de theoriecursus en het examen op dezelfde dag plaatsvinden. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van Turbotheorie, die je kunt vinden onder handige websites voor het theorie-examen hieronder.

Hoe verloopt het theorie-examen op het examencentrum?
  • Zorg dat je ongeveer een kwartier voor aanvang aanwezig bent op het examencentrum.

  • Neem een geldig identiteitsbewijs (geen kopie) en je reserveringsnummer mee, vermeld in de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen.

  • De uitslag van het examen ontvang je direct na afloop.

Examen resultaat

Na succesvolle afronding van het theorie-examen ontvang je van het CBR een officieel theoriecertificaat. Voor de categorieën auto, motor en bromfiets heeft dit certificaat sinds 13 oktober een geldigheidsduur van anderhalf jaar.​

Indien je niet slaagt voor het theorie-examen, ontvang je een uitslagformulier met details over de fout beantwoorde vragen, gegroepeerd per examenonderwerp. Het is echter niet mogelijk om specifieke vragen en correcte antwoorden op dit formulier te zien.

In dit geval dien je opnieuw een theorie-examen te reserveren. Houd rekening met een eventuele wachttijd. Het is belangrijk om je theorie-examen niet te laat in je rijopleiding te plannen om te voorkomen dat je het risico loopt niet op tijd over een voldoende uitslag te beschikken voor je rijexamen.

FB_IMG_1594295271223.jpg
bottom of page