top of page

Praktijk

Tussentijdse Toets (TTT) bij Autorijschool Willem

De Tussentijdse Toets (TTT) is een cruciale rijtest die ongeveer 3/4 van de rijopleiding beslaat en wordt afgenomen door het CBR. Deze toets simuleert de omstandigheden van een echt praktijkexamen en biedt de mogelijkheid om alvast te wennen aan de examensfeer, waardoor je mogelijk minder nerveus zult zijn.
 

Een CBR-examinator beoordeelt tijdens de Tussentijdse Toets je rijvaardigheid en controleert dezelfde aspecten als tijdens een regulier examen. De toets heeft dezelfde duur als een echt examen.
 

Tijdens de TTT bestaat de kans om vrijstelling te verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen, zoals file parkeren of een bocht achteruit. Na de toets ontvang je via e-mail een adviesformulier van de examinator, waarop specifieke adviezen per onderdeel vermeld staan. Hierdoor krijg je helder inzicht in de gebieden waarop je nog kunt verbeteren. Zowel de examinator als je instructeur bieden na de toets nuttige tips ter verfijning van je rijvaardigheid.
 

Het adviesformulier dient als bewijs van vrijstelling voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Tevens kan dit formulier doorslaggevend zijn bij eventuele twijfels over de uitslag van je praktijkexamen.
 

Om deel te nemen aan de Tussentijdse Toets dien je in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat, dat je voor aanvang van de toets moet tonen. Een geldig legitimatiebewijs is ook vereist.
 

Je instructeur bepaalt wanneer je klaar bent voor de Tussentijdse Toets.

Praktijk examen

Het praktijkexamen voor de personenauto bij Autorijschool Willem heeft een duur van 55 minuten.
 

Bij aanvang in het examencentrum maak je kennis met de examinator, die vervolgens uitlegt hoe het examen zal verlopen. De eerste stap op de parkeerplaats omvat een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand moet kunnen lezen. Daarna vraagt de examinator je om enkele voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Daarna begint de rit, waarbij de CBR-examinator let op verschillende aspecten, waaronder:

  • Beheersing van de auto.

  • Kijkgedrag.

  • Respect voor andere verkeersdeelnemers.

  • Correct verlenen van voorrang.

  • Vaardigheid in in- en uitvoegen.

  • Gedrag op kruispunten.

  • Uitvoeren van enkele bijzondere verrichtingen (indien geen vrijstelling is verdiend met een tussentijdse toets).
     

Een praktische tip: het is normaal om zenuwachtig te zijn tijdens het examen. De examinator van het CBR houdt hier rekening mee en kan zelfs met de rijdende instructeur een ontspannen gesprek beginnen over alledaagse onderwerpen, waarbij je als kandidaat ook betrokken wordt.

bottom of page